Khamis, 1 Disember 2011

MEASURE TAPE



Pita Ukur pelbagai bentuk yang menarik


Bentuk Ladybug, Biskut Oreo, Love dan hirisan buah Oren

Jumaat, 11 November 2011

Rabu, 2 November 2011

PENANDA BUKU/ BOOKMARK





Pelbagai rekabentuk "bookmark"...boleh request bentuk yang dikehendaki...yang pastinya bookmark yang dihasilkan ini tidak mudah patah.

Sabtu, 29 Oktober 2011

HANDPHONE CASE DRESS



Purple + Pink
RM 15




Hijau pucuk Pisang + Hijau Tua
RM 15




Pink Muda + Maroon
RM 15




Kuning bunga2+ Kuning
RM 15




Coklat + Kuning
RM 15




Pink Muda + Hitam
RM 15




Biru + Hijau Petronas
RM 15



Merah + Putih
RM 15

Jumaat, 28 Oktober 2011

PURSE DARI PVC







Sakit jari-jemari nak siapkan purse ni, maklum je la PVC kan tebal...






Bila hasilkan sendiri purse memang puas hati sebab kita buat 100% citarasa kita...kalau beli kat kedai macam tak cukup ruang nak letak segala kad yang ada. Purse ni saya buat 20 ruang untuk simpan kad dan sengaja buat berasingan dengan tempat simpan duit, tak la serabut sangat...purse yang jual kat kedai kebanyakan ruang untuk letak duit sekali dengan ruang kad. Bila buat berasingan kemas, dan nak ambik duit atau kad pun mudah...



TIDAK MENERIMA TEMPAHAN UNTUK PURSE INI HARAP MAKLUM

CUSHION COVER










Rabu, 19 Oktober 2011

Bride and Groom Handphone pouch




"Handphone pouch" untuk pasangan pengantin baru, pengantin lama pun boleh jugak...Romantik gitu...hehehehehe....

Selasa, 18 Oktober 2011

"WATERMARK" ADALAH "TRADEMARK"

Sejak blog bertukar nama susah nak update blog, sebabnya banyak yang kena tukar terutamanya "watermark".Yea la, macam mana nak update blog kalau gambar tak ada "watermark", kan tak pasal-pasal gambar saya kena curi orang kemudian ada yang tanpa segan-silu tepek kat blog diaorang buat macam gambar dia punya. Dah ramai kalangan "crafters"yang kena...gambar yang ada watermark pun berani jugak diaorang ambik tanpa kebenaran tuan punya, ini kan pula yang tiada "watermark" lagi la keluar tanduk atas kepala....senang-senang jer kan spesis macam ni buat kerja.

Lupakan seketika kisah tu...

Lepas tukar nama blog hari tu, mula nak kena "design" balik "watermark", bukan senang...perah otak bagai, edit sana sini...fikir warna, apa yang patut letak kat "watermark" tu, jenis "fonts" supaya "watermark" nampak menarik dan tertarik...pening jugak nak fikir, tapi dalam pening-pening nak fikir, pening lagi org yang nak kena buat "watermark" tu...tambah pulak dapat orang yang cerewet macam saya...dan akhirnya tercipta la "watermark" kat atas tu...

"Design" "watermark" tu adalah idea saya sendiri, bentuk rumah tu umpama teratak la...dan pemilihan warna hijau pucuk pisang dan merah jambu pada perkataan TERATAK-KRAF sebab tertarik dengan warna logo rancangan "Deco Idaman Selebriti", lebih-lebih lagi saya memang suka tengok rancangan tu....Lambang jarum pada "watermark" tu bermaksud saya suka menjahit...Ibu saya orang yang paling memahami saya yang suka menjahit, sebab tu la dia belikan mesin jahit untuk saya...hehehehehe...TERIMA KASIH IBU....

AMARAN KERAS:
SAYA PEMILIK BLOG TERATAK-KRAF
HASIL KERJA SAYA, GAMBAR SAYA ADALAH HAK SAYA, JANGAN SESEKALI MENJADIKANNYA SEBAHAGIAN MILIK ANDA ATAU MENGGUNAPAKAI GAMBAR SAYA DI BLOG ATAU DI LAMAN WEB ANDA KECUALI ATAS KEBENARAN SAYA


Isnin, 19 September 2011

PERTUKARAN TITLE PONDOKKRAF KEPADA TERATAK-KRAF

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia kepada "followers" dan Pengunjung-pengunjung pondokkraf.blogspot.com, mulai detik dan saat ini maka dengan rasminya pondokkraf.blogspot.com telah bertukar "tittle" kepada teratak-kraf.blogspot.com. Pertukaran nama blog ini untuk mengelakkan kekeliruan dengan blog lain yang telah pun menggunakan nama blog yang hampir sama dengan pondokkraf. Oleh kerana blog ini wujud selepas blog tersebut, maka saya perlulah beralah dan mencari alternatif untuk menamatkan kekeliruan walapun tiada aduan yang menyatakan nama blog yang hampir sama,sama ada dari pemilik blog itu sendiri atau pengunjung-pengunjung kedua-dua blog...Kesulitan ini amat-amatlah dikesali...Semoga dengan nama blog yang baru ini, blog saya lebih dikenali berbanding sebelum ni....

Isnin, 20 Jun 2011

BAGAIMANA JAHIT INSANG PARI PADA BAHAGIAN LABEL


Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia...

Hari ini genap setahun blog PONDOK KRAF. Tapi tiada apa yang menarik untuk diceritakan dan dikongsi sempena setahun penubuhannya. Cuma sekadar ingin berkongsi ilmu sahaja...

Tadi ada rakan dari RightBrain Thinker menyuarakan masalah di "facebook", bagaimana nak menjahit jahitan Insan Pari pada bahagian label yang di letak pada key chain. Dengan pengalaman saya yang tak seberapa, saya cuba ingin berkongsi ilmu yang ada. Di bawah ini saya menyediakan langkah-langkah bagaimana menjahit jahitan Insang Pari pada bahagian label. Diharap ianya dapat membantu...



BAHAGIAN HADAPAN

Masukkan label sebelah dalam atau dicelah kain felt.



BAHAGIAN HADAPAN

Kemudian cucuk jarum dari bahagian depan kain felt menembusi label dan kain felt bahagian belakang...( seperti gambar dibawah...)



BAHAGIAN HADAPAN


BAHAGIAN BELAKANG

Gambaran jarum yang dicucuk dari bahagian hadapan...



BAHAGIAN BELAKANG

Kemudian keluarkan jarum dan cucuk semula jarum pada label belakang (disisi tepi kain felt) sehingga menembusi label dibahagian hadapan...(seperti gambar dibawah...)


BAHAGIAN HADAPAN

Keluarkan jarum tersebut, kemaskan sehingga menjadi seperti gambar dibawah


BAHAGIAN HADAPAN

Hasil jahitan yang pertama pada label


BAHAGIAN HADAPAN

Ulang jahitan yang seterusnya. Cucuk jarum menembusi label dan kain felt belakang...


BAHAGIAN HADAPAN
Keluarkan jarum ke bahagian hadapan label dan tarik benang...


BAHAGIAN HADAPAN

Ulangi sehingga habis


BAHAGIAN HADAPAN


BAHAGIAN HADAPAN


BAHAGIAN HADAPAN

Hasil jahitan pada bahagian hadapan.


BAHAGIAN BELAKANG

Hasil jahitan pada bahagian belakang.